căutare personalizată

miercuri, 11 martie 2009

Afacerea „Stadionul” - un cadou de sute de milioane de euro (Investigaţie)

Firma care va construi noul Stadion Republican într-o zonă istorică din centrul Chişinăului va investi 35 de milioane de euro, dar, graţie “cadourilor” făcute de către Guvern, aceasta îşi va recupera investiţia în patru ani şi va avea un venit total de peste 300 de milioane de euro (!). “Afacerea stadionul” e cusută cu aţă albă şi scoate în evidenţă faptul că directorul Agenţiei Sportului din R. Moldova, Andrei Cimil, care a semnat contractul cu SRL-ul căruia i-a fost încredinţată construcţia stadionului, şi-a promovat prietenii la această tranzacţie destul de profitabilă.În ultimii cinci ani, autorităţile centrale promit periodic că rezolvă problema construcţiei unui stadion în capitală care să corespundă cerinţelor FIFA şi UEFA, pentru ca naţionala să nu mai fie obligată să dispute meciurile oficiale pe arena de la Tiraspol, unde preşedintele Voronin este declarat persona non grata. La un moment dat, se adunaseră promisiuni pentru construcţia a trei stadioane – unul republican, altul olimpic şi reconstrucţia stadionului “Dinamo”. După ce au instalat acum doi ani banalul monument cu mingea în flăcări la viitorul şi inexistentul încă stadion olimpic de lângă Circ şi au demolat anul trecut vechea arenă a celui republican situat în centrul Chişinăului (pe banii statului bineînţeles – n.r.), puterea “a născut” şi un contract care prejudiciază bugetul de stat în favoarea unui SRL. În plus, noul stadion va fi construit pe 55 la sută din suprafaţa vechii arene, restul terenului fiindu-i cedat gratis “investitorului”.

Statul cedează gratuit 51,7 hectare de teren

JURNAL a intrat în posesia contractului prealabil de colaborare între Agenţia Sportului şi SC “MGL Business” SRL, semnat la 14 ianuarie curent de către Andrei Cimil şi directorul firmei respective, Ghislain Lenaers. Acordul final a fost semnat la mijlocul lunii februarie curent. Conform contractului prealabil, statul trebuie să-i asigure acestei firme garanţia de stat pentru toate autorizaţiile privind construcţia stadionului, parcărilor, blocurilor locative, centrului comercial pe arena fostul stadion republican şi a unui cartier rezidenţial pe bd. Dacia din capitală, acolo unde statul trebuie să-i cedeze gratuit acestei firme 50 de hectare de teren (!) până la finele lunii aprilie curent. În plus, Guvernul îi cedează SRL-ului şi 1,7 hectare din vechea arenă a stadionului unde urmează să se înalţe blocurile locative şi un centru comercial. Stadionul va fi înghesuit, însă, doar pe 2,2 hectare.

Obligaţiile seamănă cu favoruri

Obligaţiunile “MGL Business” seamănă a fi mai mult favoruri oferite din partea statului. Firma este obligată să construiască noul Stadion Republican cu 24 500 de locuri în care să investească 35 de milioane de euro, să construiască pe lotul de teren amplasat în apropierea nemijlocită a stadionului o parcare cu capacitatea “nu mai mică de 1500 de automobile” şi să administreze stadionul şi construcţiile aferente timp de 30 de ani. Acelaşi SRL are dreptul să încaseze taxe pentru parcare în următorii 30 de ani, să organizeze pe stadion tot felul de evenimente sportive şi culturale (şi să perceapă, evident, plata pentru chiria de găzduire – n.r.), să construiască lângă stadion un centru comercial cu patru nivele, în colţurle stâng şi drept ale terenului două blocuri de locuit şi mai are dreptul preferenţial de construcţie a unei parcări supraetajate pe orice stradă din vecinătatea directă a arenei (!). Şi asta în condiţiile în care Federaţia Moldovenească de Fotbal a găsit un investitor austriac care era gata să investească peste 80 de milioane de euro în construcţia Stadionului Republican, cerând statului doar să elibereze tot teritoriul vechii arene, sau 5,1 hectare.

Profit de peste 300 de milioane de euro

JURNAL i-a solicitat doctorului în economie Mihai Roşcovan să calculeze costurile reale ale investiţiei şi profitul pe care îl va obţine acest SRL în toată această afacere. Calculele lui Roşcovan (vedeţi tabelul alăturat – n.r.) arată că “MGL Business” SRL va investi circa 38 de milioane de euro pentru toate construcţiile, nu numai pentru stadion, dar va obţine un venit de peste 300 de milioane de euro. Cifrele nu iau în calcul şi construcţia cartierului rezidenţial de pe cele 50 de hectare ale bd. Dacia care ar mări cu alte sute de milioane de euro profitul acestei firme. Toate veniturile acumulate numai la viitorul stadion republican vor fi împărţite însă în două, fiindcă, la 25 februarie curent, în “Monitorul Oficial” a fost publicată o hotărâre de Guvern prin care firma “MGL Business” a fondat împreună cu statul o societate pe acţiuni – SC “Stadionul Republican” SA, în care fiecare deţine câte 50 la sută din acţiuni.

Prietenii lui Cimil

Care ar fi interesul statului să îmbogăţească o firmă oarecare? La mijloc pare să fie mai degrabă interesul directorului AS Andrei Cimil care deţine cetăţenie belgiană, iar investitorul pe care l-au găsit face parte, deloc întâmplător, dintr-un grup investiţional belgian – “Group GL”. Directorul “MGL Business” SRL este Ghislain Lenaers, tot el e cel care conduce acest grup investiţional belgian. La ceremonia de inaugurare a lucrărilor stadionului republican de pe 15 martie curent, Cimil s-a salutat prieteneşte cu Ghislain Lenaers care a venit însoţit la eveniment de preşedintele Federaţiei de Ciclism din R. Moldova, Luc Engelen, un bun prieten de-al ciclistului Cimil. Luc Engelen, belgian şi el, ocupă şi funcţia de director al companiei „Carmez International”, care face şi ea parte din acelaşi grup belgian. Surse apropiate preşedintelui Federaţiei de Ciclism din R. Moldova ne-au comunicat că de construcţia stadionului se va ocupa anume Luc Engelen. Nu întâmplător adresa juridică a „MGL Business” SRL – str. Independenţei 30/4, coincide cu adresa Federaţiei de Ciclism din R. Moldova. Iar la numărul de telefon înregistrat pe adresa juridică a firmei ne-a răspuns ofiţerul de presă al Federaţiei (!).

Stadionul poate ajunge o arenă de categoria a treia


Asa arata arena viitorului stadionStadionul republican urmează a fi dat în exploatare, aşa cum a cerut însuşi preşedintele Vladimir Voronin, peste un an, adică până la 30 martie 2009 (probabil în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare – n.r.). Ceea ce este, practic, imposibil, spun specialiştii. În primul rând, potrivit experţilor, este o greşeală faptul că a fost ales anume locul vechiului stadion republican pentru a ridica o arenă nouă, care să corespundă cerinţelor FIFA şi UEFA. Constructorul şef al stadionului „Zimbru”, Vasile Tănase, a declarat pentru JURAL că „cerinţele UEFA şi FIFA privind omologarea unei are vor creşte cu timpul, iar acolo nu este spaţiu necesar pentru a ajusta stadionul normelor impuse. Stadionul Republican poate ajunge o arenă de categoria a treia sau a patra”, consideră Tănase. Acesta crede că este practic imposibil să construieşti un stadion de asemenea gen într-un an, mai ales dacă vor fi implicate firme de construcţie moldoveneşti. Potrivit contractului semnat de Agenţia Sportului cu firma „MGL Business” SRL, 80 la sută din personal care se vor ocupa de lucrările stadionului trebuie să fie din R. Moldova.

La Braşov, lucrările durează doi ani

Odată cu începerea lucrărilor la Stadionul Republican, au început şi lucrările de demolare ale stadionului municipal din oraşul Braşov, România. Acţiunea de demolare va dura aproximativ trei luni, după care va începe construcţia noii arene. Ambele arene vor avea o capacitate de 25 mii locuri, doar că preţul de reconstrucţie este diferit, precum şi termenul de dare în exploatare. „Va fi un stadion doar pentru fotbal. Nu va avea piste de atletism sau altceva, tribunele vor fi foarte apropiate de teren. Estimăm să terminăm tribunele şi terenul în maxim un an de zile, apoi urmând să facem şi celelalte dependinţe, respectiv hotel, magazine, utilităţi sportive. De asemenea, vor fi amenajate şi 3 000 de locuri de parcare, pentru a îndeplini standardele UEFA şi FIFA. Cred că în cel mult doi ani şi jumătate stadionul va fi gata”, a spus patronul FC Braşov, Ioan Neculaie. Banii, aproximativ 30 de milioane de euro, vor veni câte jumătate de la primăria locală şi de la grupul de firme „Prescon”, controlat de bossul lui FC Braşov, Ioan Neculaie.

Terenuri în proprietate privată

Guvernul i-a acordat firmei „MGL Business” SRL 5,1 de hectare pentru construcţia Stadionului Republican şi a tuturor acareturilor „personale”, dar nu a luat în calcul, deocamdată, că circa 20 la sută din acest teren aparţine unor agenţi economici care au toate actele de proprietate în ordine. Iurie Vacre, directorul comercial al firmei „Pacinter” SRL care deţine pe acel loc terenuri amenajate pentru tenisul de câmp, a declarat pentru JURNAL că nimeni nu a discutat cu el referitor la preluarea terenului de către „MGL Business” SRL. Dar, autorităţile au dispus în ultimul timp o serie de controale la această firmă. „Mă aflu într-o situaţie incertă. Formal, putem să ne desfăşurăm activitatea, dar pe de altă parte suntem strâmtoraţi să ne extindem”, ne explică Vacre. Întrebat dacă autorităţile l-au chemat la negocieri în eventualitatea unui schimb de terenuri, Vacre ne-a spus că toate propunerile celor de la Agenţia Sportului au fost verbale, pe alocuri presărate cu ameninţări. Vacre nu vrea să cedeze pământul pentru ca acolo să răsară blocuri de locuit sau un centru comercial. Celălalt proprietar, Sergiu Durleştean, care are un centru de sport acolo, ne-a spus că a fost chemat de ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, care l-a anunţat că, în cazul în care edificiul său va încurca viitoarelor construcţii, atunci vor începe negocierile în vederea unui schimb de terenuri. „Dacă va fi o propunere din partea autorităţilor care îmi va conveni, sunt dispus să eliberez locul. Dar, deocamdată, nu a fost nimic oficial. Activam şi noi de azi pe mâine”, a menţionat Durleştean care, la rândul său, nu vrea să cedeze intimidărilor autorităţilor care îi trimit fel de fel de organe de control.

Stepaniuc minte

Solicitat de JURNAL, vecepremierul Victor Stepaniuc a declarat că alegerea investitorului în acest caz s-a făcut conform legii. „Este adevărat că nu s-a făcut licitaţie, dar sunt cazuri când nu este nevoie de aşa ceva”, a spus Stepaniuc. Vicepremierul a respins acuzaţiile potrivit cărora firmei „MGL Business” SRL i s-au făcut mai multe cadouri. „Nu este adevărat că pe teritoriul acesta vor fi construite blocuri locative sau că firmei „MGL Business” SRL i-au fost oferite 50 de hectare pe bd. Dacia. Noi trebuie să fim mulţumiţi că vom avea un stadion foarte frumos, care va fi construit fără întârziere”, susţine Stepaniuc. Directorul firmei „MGL Business” SRL, Ghislain Lenaers, care este şi consul onorific al Belgiei în R. Moldova, şi Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, a confirmat că în acea zonă va fi construit un centru comercial, dar că trebuie încă să se mai întâlnească cu reprezentanţii Guvernului pentru a pune la punct ultimele detalii.

Casetă

Analiza dr. în economie, Mihai Roşcovan:

1.Presupuneri
Suprafaţa în arendă str. Bucuresti m.p. 17000
Suprafaţa în proprietate bd.Dacia m.p. 500000
Suprafaţa spaţiu locuibil mp 20000
Capacitatea stadionului locuri 25000
Număr evenimente stadion nr. an 50
Capacitatea parcare locuri 1500
Capacitate Centru comercial m.p. 5000
În mod normal:
Terenul de pe str. Bucureşti trebuia dat în arendă, iar cel de pe bd. Dacia – cumpărat.
Deoarece aceste terenuri au fost date în folosinţă şi în proprietate gratuită, bugetul de stat a fost prejudiciat cu: 340 de mii de euro anual (str. Bucuresti) şi 6 mil. de euro anual (bd. Dacia).

2.Preţuri şi costuri
Am estimat următoarele tarife şi costuri investiţionale unitare:
Preţ arendă teren str. Bucureşti Euro/mp 20
Preţ arenda teren bd. Dacia Euro/mp 12
Cost 1mp spaţiu locuibil Euro/mp 450
Preţ vânzări spaţiu locuibil Euro/mp 800
Cost 1 loc stadion Euro/loc 1000
Preţ arendă stadion Euro/eveniment 15000
Cost 1 loc parcare Euro/loc 1600
Preţ parcare anual Euro/loc 600
Cost 1mp spaţiu comercial Euro/mp 350
Preţ arendă centru comercial Euro/mp 360

3.Venituri
Veniturile anuale încasate (+costurile neefectuate pentru arenda de pe str. Bucureşti) se estimează astfel:
Cost oportunitate teren str. Bucureşti Euro 340,000
Venit arendă teren bd. Dacia Euro 6,000,000
Vânzări spaţiu locuibil Euro 16,000,000
Venit arendă stadion Euro 750,000
Venit parcare Euro 900,000
Venit centru comercial Euro 1,800,000
4.Investiţii
Investiţiile totale se estimează la 38,15 milioane de euro:
Investiţii stadion Euro 25,000,000
Investiţii spaţiu locuibil Euro 9,000,000
Investiţii parcare Euro 2,400,000
Investiţii centru comercial Euro 1,750,000

Investiţia totală se recuperează destul de repede – începând cu al patrulea an.
5.Beneficii
Luând în considerare toate “cadourile”, afacerea este foarte profitabilă pentru “investitor”
Valoarea totală a încasărilor Euro 301,345,000
Valoarea totală a cheltuielilor operaţionale Euro 14,963,093
Valoarea totală a cheltuielilor investiţionale Euro 38,150,000
Flux net de numerar Euro 248,231,907
Coeficient de discontare 17%
Valoarea actualizată a afacerii Euro 30,062,083
Valoarea actualizată a afacerii MDL 508,049,194

Pe parcursul a 30 de ani, investitorul încasează peste 300 milioane euro, iar valoarea totală actualizata la rata destul de înalta a discontului (17%) este de peste 30 milioane euro sau în medie câte un milion de euro anual. Astfel, “investitorul “ va avea un beneficiu total de peste 500 milioane de lei.Sursa:investigatii.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu